Okuma süresi: 2 dakika
Teknoloji dünyasından hayatımıza giren ve en geniş kullanıcı kitlesine ulaşan cihazlar akıllı telefonlardır. İletişimin vazgeçilmezi haline gelen Android telefon kullanımında en sık karşılaşılan sorun, ısınma sorunudur. Bazı telefon modellerinde ise ısınma sorunları kronik olarak karşımıza çıkıyor. Fabrika çıkışından süregelen küçük hatalar veya yazılımsal eksiklikler sebebi ile kaynaklanan ve tüm seride yaşanan sorunlara kronik diyebiliriz. Android telefonun sıcaklığı nasıl ölçülür?
Telefonunuzun fazla ısınması Android cihazlarda çok sık rastlanan sorunlardandır. Bunun nedeni ise cihazlarda bulunan mobil işlemcilerin aşırı ısı yaymasıdır. Genellikle telefonunuz kullanılmadığında ısınmaz. Telefonunuz kullanılmadığı durumda bile aşırı ısınıyorsa, kesinlikle arka planda çalışan bir uygulama vardır. Android Telefonun sıcaklığını ölçmek ve ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için telefon sıcaklığını ölçen uygulama yüklemeniz gerekecek.
Telefon Sıcaklığını Nasıl Ölçebiliriz?
Telefonum aşırı ısınıyor ne yapmalıyım diyorsanız. Telefon sıcaklığını ölçmek için tasarlanmış bir uygulama vardır. Uygulama indirme bağlantısına makale sonundan ulaşabilirsiniz. Hem bilgisayarlarda hem de telefonlarda kolayca kullanılabilen program tamamen ücretsizdir. Program sayesinde telefonun birçok özelliklerini görmeniz mümkün hale geliyor. Program açılış sayfasında size, hangi özellikleri kullanmak istediğinizi soruyor.
CPU-Z programı sadece telefonun sıcaklığını ölçmeye değil, pek çok işlevi görüntülemek için yapılmış özelliklere sahip bulunmaktadır. Programın giriş ana sayfasında SOC sekmesi yer almaktadır. Bu sekme içerisinde telefonunuzun kaç çekirdekli olduğunu, hangi işlemciyi kullandığını, işlemci mimarisini, kaç megahertz (MHz) işlem yaptığını ve işlemci kullanım yüzdesini belirten ifadeleri inceleyebilirsiniz.
Program ana sayfasında ikinci sekmede ise System bunuluyor. System sekmesi içerisindeki sayfada telefon modelini, android versiyonunu, kaç inç ekrana sahip olduğunu, ekran çözünürlüğünü, piksel başına düşen PPI değerini, kaç mb ram kapasitesine sahip olduğunu, kullanılan ram yüzdesini, telefon hafızasını, ne kadar alan kaldığını ve telefon root edilmiş mi edilmemiş mi olduğu gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.
Program ana sayfasında bulunan üçüncü sekme ise Battery sekmesi, bu sekme bataryanızın durumunu, yüzde kaç dolu olduğunu, şarj olup olmadığını, hangi batarya teknolojisini kullandığını, batarya sıcaklığını, batarya voltajını ve kaç mAh batarya kapasitesine sahip olduğu bilgilerini inceleyebilirsiniz. Bu sekmede önemli ve aradığımız şey batarya sıcaklığıdır. Android telefonlar şarj olurken batarya ısınabilir. Şarj oluyor iken telefonunuz ile oyun oynadığınızda veya internette dolaştığınızda sıcaklığın arttığını görürsünüz. Telefonunuzda mobil internet kullandığınızda sıcaklık daha fazla olacaktır. Kullanım esnasında buna dikkat etmeniz gerekmektedir.
Programda bulunan, konumuzun da ana başlığını kapsayan son sekme ise Thermal sekmesidir. Bu sekmede sadece işlemci sıcaklığı gösterilmektedir. Burada belirtilen sıcaklık dışa yansıyan değil sadece işlemcinin iç sıcaklığıdır. Bu sıcaklığın aşırı oyun oynama gibi kullanımlarda %55-60 olduğunu görebilirsiniz. İşlemcinin bu sıcaklığı telefonun dış ortamına taşınmaz fakat telefon bu sıcaklığa ulaştığında siz bunu hissedersiniz. Android telefonunuzun sıcaklığını anlattığımız şekilde kontrol edebilirsiniz. Daha doğru bir kullanım için lütfen edindiğiniz bilgilere uymanızı tavsiye ederiz.