İletişimde Kalın

Sitede Arama Yap

Kripto

DeFi (Decentralized Finance) Nedir?

Okuma süresi: < 1 dakika

“Decentralized Finance” yani “Merkeziyetsiz Finans” kalıbının kısaltması olan DeFi, kripto para ve blok zinciri tabanlı çeşitli uygulamaları kapsayan bir terimdir.

Merkezi olmayan yapılarıyla geleneksel finansal aygıtlardan çok farlı bir yapıya sahip olan kripto paralar, arkalarında yer alan blok zinciri teknolojisi sayesinde aracı kuruluşlara ihtiyaç duymamaktadır. Finansal işlemler için insan faktörünü en aza indiren blok zinciri uygulamalarını daha ileri bir boyuta taşıyan DeFi, basit transfer işlemlerinden karmaşık finansal çözümlere kadar çeşitli alanlarda kullanım imkanı sunmaktadır.

Örnek olarak bir kişi bir kahve dükkanından kahve satın aldığı zaman, ödeme işlemi için bir aracı kuruma ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak Bitcoin gibi kripto para birimleri için böyle bir durum söz konusu değildir.  DeFi direkt satın alımlarda kullanım alanına sahip olabileceği gibi, kredi çekme, sigorta, kitlesel fonlama, bahis gibi alanlarda da avantaj sağlamaktadır.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ethereum uygulamaları

Kendilerini “DeFi” olarak tanımlayan uygulamaların çoğu, Bitcoin’den sonra en büyük kripto para olan Ethereum üzerinde kurulmaktadır. İşlemlerin belirli koşulları sağladığı durumda gerçekleşmesini sağlayan “akıllı sözleşmeler” sayesinde Ethereum üzerinde uygulama oluşturmak geliştiriciler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

En popüler DeFi uygulamaları:

Merkezi Olmayan Borsalar (DEX): Merkezi olmayan borsalar bir aracıya ihtiyaç duymaksızın alım-satım yapan kullanıcıları birbirine bağlamaktadır.

Stablecoins (Sabit coinler): Kripto para dışında bir varlığa (dolar, euro vb.) bağlı stabil fiyata sahip kripto paralar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kredi Platformları: Kredi için banka gibi aracı kurumları ortadan kaldıran bu platformlar bankalar yerine akıllı sözleşmeleri kullanmaktadır.

Kullanım alanlarını genişletmesi beklenen DeFi şimdiden birçok projenin temelini oluşturmaya başladı. İleriki günlerde bu kavramı daha da çok duyacağız gibi görünüyor.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar