Okuma süresi: 2 dakika
Geleneksel dosya indirme biçimlerinden farklı olarak, dosyayı indiren tüm kullanıcıları birbirine bağlayan peer-to-peer teknolojisini kullanan torrent yazılımları, büyük dosyaların indirilmesi amacıyla kullanıcıların ilk tercihi olmaya devam ediyor.
Halihazırda piyasada onlarca torrent istemcisi bulunmasına rağmen bu yazılımlar birçok alanda birbirinden ayrılıyor. Bu istemcilerin bazıları reklam içerirken, açık kaynaklı olanlar herhangi bir şekilde kâr amacı gütmüyor.
Kullandığınız torrent istemcisinden artık sıkıldıysanız veya çeşitli torrent yazılımları arasından en iyi olanı bulmak istiyorsanız bu yazımızda en iyi torrent programlarını farklı yönleri ile inceliyor olacağız.
Torrent programı kullanmak yasal mı?
Torrent kullanımı günümüzde korsan içeriğini indirilmesi ile özdeşleşmiş olduğundan dolayı kötü bir üne sahip durumda. Dosyaların indirilmesi için kullanıcıları birbirine bağlayan istemcilerin bu durumda herhangi bir suçu olmadığı gibi, yasallık durumu indirdiğiniz içeriğe göre değişmektedir. Telif hakkına sahip içerikleri torrent programları ile veya farklı şekillerde yasalara uygun olmayan biçimde edinmek kanunlara göre suç teşkil etmektedir.
1. qBittorrent
Basit tasarımı, hızlı ve çeşitli özelliklere sahip olması qBittorrent’i en iyi torrent istemcisi ilan etmek için yeterli gibi görünüyor.
+ Reklam yok
+ Ekstra özellikler
– Diğerlerine göre daha az eklenti
Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılarken olabildiğince az hafıza ve işlemci gücü kullanmayı hedefleyen qBittorrent, basit ve kullanışlı yapısıyla en iyi torrent programları arasında ilk sırada yerini alıyor. Ayrıca qBittorrent ile bir medya dosyası indirirken bu dosyayı önizlemek de mümkün.
2. Deluge
Çok uzun zamandır piyasada var olan Deluge, eklentilerle kişiselleştirilebilen güçlü bir istemci olarak öne çıkıyor. İndirilen dosyaları dosya türüne göre farklı bir klasöre taşımak, indirme hızını ağ koşullarına göre belirlemek, indirmeleri organize etmek, programı Chrome veya Firefox ile entegre hale getirmek istiyorsanız Deluge tam size göre bir istemci.
+ Çapraz platform desteği
+ Eklentilerle genişletilebilme
– Arayüz kısmen zayıf
3. uTorrent
Aynı zamanda µTorrent olarak bilinen uTorrent, 2005 yılından beri varlığını sürdürüyor. Yıllar boyu birtakım eleştirilerin hedefi olan uTorrent, kullanıcılar tarafından belirtildiği üzere, reklam desteği ve farklı yazılımları bulunduran paket opsiyonu sebebiyle biraz hantal bir hale gelmiş durumda. Bundan dolayı programı yüklerken istenmeyen bir yazılımın da yüklenmediğinden emin olmanız gerekiyor.
+ İndirmeleri planlama
+ Küçük boyut
– Reklam içeriyor
BitTorrent’in resmi istemcisi olmayan ancak son on yıldır BitTorrent tarafından devam ettirilen uTorrent; kullanışlı ve çok fazla sistem kaynağı kullanmayan bir istemci olarak öne çıkıyor.
Geçmişte bazı güvenlik problemleri ile birlikte anılan uTorrent, saldırganların bir açığı kullanarak kullanıcıların indirme kayıtlarına erişmesine olanak tanıyan bir güvenlik sorunu barındırıyordu. Bu sorun daha sonra BitTorrent tarafından yayınlanan bir yama ile giderilmişti.
4. BitTorrent
Aynı zamanda uTorrent’in devamlılığını sağlarken BitTorrent’in neden kendi torrent istemcisine sahip olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ancak uTorrent ve BitTorrent neredeyse aynı gibi görünüyor olsa da aralarında bazı farklar bulunuyor. Web-tabanlı göndermeyi destekleyen BitTorrent aynı zamanda yorum ve inceleme gibi özellikler de sunuyor.
+ İndirmeleri planlama
+ Küçük boyut
– Reklam içeriyor