Okuma süresi: 2 dakika
İlk Bakış:
Notebook pazarının sağlam ve rekabetçi firmalarından biri olan Lenovo firmasının Intel’in 10.Nesil işlemcili notebook ailesi Türkiye pazarında satılmaya başlandı. İdeapad 330, 3 ismiyle adlandırılan bir önceki serinin devamı olan L3 serisi farklı konfigürasyonlar ile kullanıcılara ulaştırılıyor. “İdeapad L3 serisi nasıl?” sorusuna cevap arayacağımız bu yazıda ürünü tasarımsal ve donanımsal olarak tüm yönleriyle ele alacağız.
Tasarım:
İdeapad L3 serisine baktığımızda senelerdir alıştığımız, geleneksel Lenovo tasarım dilinin bu senede devam ettiğini net bir biçimde görüyoruz. Pazarda müşterilerin geri bildirimlerine bakarak tasarımda bir farklılığa gitmeyen firma ülkemizde sattığı İdeapad L3 serisi bilgisayarları yine gri renk olarak getirmeyi tercih etmiş. Notebook tarafında üst segment algısı yaratan gri rengin tercih edildiği L3 serisi cihazın dış kasası fırçalanmış plastik. Oldukça güzel tasarlanan bu alan şık görünüyor ancak günlük kullanımlarda fazlaca parmak izi bırakıyor.
15.6″ boyutunda ki cihazın ekran tarafına baktığımızda bizleri 1366×768 piksel çözünürlüğünde TN bir panel karşılıyor. Bu ekrana baktığımızda mat bir yüzeyin olması göz sağlığı açısından iyi denebilir ancak renkleri oldukça soluk veriyor. İdeapad 330 serisi ile neredeyse aynı panel olduğunu söyleyebilirim.
Lenovo İdeapad L3 modelinin giriş çıkış birimlerine baktığımızda cihazın sağ tarafında bizleri bir DVD-ROM karşılıyor. Kasanın sol tarafında ise iki adet USB 3.0, bir adet Type-C girişi bulunuyor. Devamında ise bir adet 65 Watt adaptör girişi, bir adet HDMI 1.4 ve 1 adet 3.5 mm kulaklık jak girişi bulunuyor. Lenovo marka cihazlarla özdeşleşmiş “One Key Recovery” tuşuda yine cihazın sol tarafında konumlandırılmış.
Performans:
Lenovo İdeapad L3 serisi çok fazla konfigürasyon ile satılabiliyor. Firmanın bu kasa içerisine Intel’in U serisi işlemcilerinin tamamını yerleştirebilmesi önemli bir detay. Özellikle Intel’in 10.Nesil işlemcileri olan i3-10110U ve i5-10210U işlemcileri Türkiye pazarında bu cihazla beraber daha sık görülecek.
Lenovo İdeapad L3 serisinin hem sadece SSD hem hibrit depolama seçenekleri mevcut. Özellikle giriş seviyesi modellerde 120 ve 240 GB SSD’li versiyonları görürken daha üst işlemcili ürünlere çıktıkça 1 TB HDD + 240 SSD şeklinde hibrit depolama seçenekleri çıkıyor karşımıza. Günümüz şartlarında mekanik disklerden SSD’ye geçiş oldukça önemli, bu sebepten dolayı tüm modellerde SSD tercih edilmesi güzel bir durum.
Cihazın RAM tarafında baktığımızda ise 4 GB, 8 GB ve 16 GB olarak üç farklı şekilde ülkemizde satıldığını görüyoruz. DDR4-2133 MHz frekans hızında RAM bellekler kullanan İdeapad L3 modelleri günümüz şartları için amaca yönelik yeterli performansı sağlayabiliyor.
Grafik kartı kısmına baktığımızda ise ürün genel olarak 2 ve 4 GB VRAM olan versiyonlarıyla beraber MX130 grafik kartıyla geliyor. Bu grafik kartı özellikle orta seviye oyunları ortalama bir FPS’te oynatırken, yüksek seviye oyunlarda zorlanabiliyor. Eğer amacınız bu bilgisayarı alıp LOL, CS-GO gibi oyunları oynamaksa yeterli olacaktır ancak daha güncel ve daha fazla performans gereken oyunlar için kesinlikle oyuncu serilerine geçmeniz gerekiyor.