Okuma süresi: 3 dakika
Metaverse, Facebook ve Microsoft’un her ikisinin de iddialarını paylaştığı son zamanların en sıcak konularından bir tanesi oldu. Metaverse nedir? Örneklerini ne zaman göreceğiz?
Yazar Neal Stephenson, ilk kez gerçekçi 3B binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında buluşan gerçeğe yakın avatarları tasavvur ettiği 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te “metaverse” terimini ortaya atmıştır.
O zamandan beri, çeşitli gelişmeler, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal dünya olan gerçek bir metaverse yolunda kilometre taşları oluşturdu. Meta veri deposu genişledikçe, birlikte yaşamanız için hiper gerçek bir alternatif dünya sunacak.
Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun evrenlerinde meta veri tabanının örnekleri zaten mevcut. Ve bu oyunların arkasındaki şirketler ,metaverse evriminin bir parçası olma fikrine zaten sahipler.
Metaverse Nedir?
Kullanıcıların dijital bir evrende “yaşadığı” sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşimidir. Metaverse’in destekçileri, kullanıcılarının konserler ve konferanslardan sanal dünya gezilerine kadar her şey aracılığıyla arkadaşlarıyla çalışmasını, oynamasını ve bağlantıda kalmasını öngörüyor.
Metaverse, teknik olarak sosyal medya, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, çevrimiçi oyun ve kripto para birimleri dahil olmak üzere çeşitli teknolojilerin özelliklerini birleştirmek için varsayımsal bir kavramdır.
Örneklerini Ne Zaman Göreceğiz?
Yeni adlandırılan Meta’nın (eski adıyla Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg, meta veri tabanının temel özelliklerinin ana akım haline gelmesinin beş ila 10 yıl sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak meta veri deposunun yönleri şu anda mevcuttur. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilebilir olmasa da halihazırda çalışır durumdadır.
- Meta: Eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devi, 2014 yılında Oculus’u satın alması da dahil olmak üzere sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta, dijital avatarların VR kulaklıkları kullanarak iş , seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünya tasavvur ediyor. Zuckerberg, bildiğimiz şekliyle internetin yerini alabileceğine inanarak metaverse konusunda iyimser. Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçen ay şirketin yeniden markalaşmasını açıkladıktan sonra, “Bir sonraki platform ve ortam, yalnızca ona bakmakla kalmayıp, deneyim içinde olduğunuz daha da sürükleyici ve somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna metaverse diyoruz” dedi.
- Microsoft: Halihazırda hologramları kullanan yazılım devi, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. Geçtiğimiz yıl sonunda Microsoft, hologramlar ve sanal avatarlar dahil olmak üzere karma gerçekliği 2022’de Microsoft Teams’e getirme planlarını tanıttı . Ayrıca bu yıl için çalışmalarda: perakende ve işyerleri için keşfedilebilir 3B sanal bağlantılı alanlar olacağı söyleniyor. ABD Ordusu şu anda askerlerin eğitmesi, prova yapması ve savaşması için bir artırılmış gerçeklik Hololens 2 kulaklığı üzerinde Microsoft ile birlikte çalışıyor . Bunun ötesinde, Xbox Live zaten dünya çapında milyonlarca video oyunu oynatıcısını birbirine bağlıyor.
- Roblox: 2004 yılında kurulan platform, Bloxburg ve Brookhaven gibi kullanıcıların evler inşa edebileceği, çalışabileceği ve senaryolar oynayabileceği rol yapma teklifleri de dahil olmak üzere, kullanıcı tarafından oluşturulan çok sayıda oyuna ev sahipliği yapıyor. Roblox, bu yıl halka açıldıktan sonra şimdi 45 milyar doların üzerinde bir değere sahip . Mart ayındaki halka arz gününde, Roblox’un kurucusu ve CEO’su David Baszucki, platformu “#Metaverse vizyonumuzu gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştırmaya” yardımcı olan herkese teşekkür etti.
- Minecraft: Çocuklar tarafından sevilen bir başka sanal evren olan Microsoft’a ait Minecraft, esasen oyuncuların kendi dijital karakterlerini yaratabilecekleri ve istedikleri her şeyi inşa edebilecekleri Legos’un dijital eşdeğeridir. Ağustos ayı itibariyle Minecraft, 140 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya sahiptir. Pandemi sırasında, sanal bağlantılara daha fazla güvenmek zorunda kalan çocuklar arasında popülaritesi patladı.
Tüm bu dünya devi projelerin yanı sıra daha az bilinen bazı şirketler kendi çevrimiçi dünyalarını başlattılar.
Metaverse Arsa Nasıl Alınır?
Yukarıda bahsettiğimiz dünya devi şirketlerin yanı sıra blok zinciri üzerine inşa edilen oyunların bir çoğu kendi metaverse evrenlerini başlattılar. 2021 yılın son çeyreğinde bu platformlara olan ilginin aşırı şekilde artması ile Metaverse coinlere olan ilgide çığ gibi büyümüştür. Bu projelerin en popüler olanlarını sizler için derledik.
Metaverse projelerden arsa satın almak için aşağıdaki listede bulunan sanal evrenlere kayıt olabilir ve bir kaç adımda arsa satın alabilirsiniz.
Kripto metaverse platformları:
- Decentraland (MANA)
- Axie Infinity (AXS)
- The Sandbox (SAND)
- Theta Newtwork (THETA)
- Enjin Coin (ENJ)
Metaverse coin incelemeleri bölümünden tüm projelerin detaylı incelemelerine ulaşabilirsiniz.
Alıntı: tokennedir.com