İletişimde Kalın

Sitede Arama Yap

Uygulama

Signal Nedir? WhatsApp’tan Farkları Nelerdir?

WhatsApp’ın gizlilik politikasında yaptığı değişiklikler ile beraber kullanıcılar için farklı bir mesajlaşma platformu arayışı başladı. Kullanıcılarının 8 Şubat’a kadar yeni koşulları kabul etmesini ve aksi takdirde uygulamayı kullanamayacaklarını bildiren WhatsApp’ın, bu tarihten sonra kullanıcı bilgilerini Facebook ile paylaşacağını belirtmesi üzerine kullanıcıların büyük çoğunluğundan tepki geldi.

Buna karşılık WhatsApp’a alternatif bir mesajlaşma uygulaması arayan kullanıcılar Signal ve Telegram gibi diğer uçtan uca şifreleme sunan mesajlaşma uygulamalarına yönelmeye başladı.

Bu yazımızda gizlilik bakımından en etkili mesajlaşma uygulamalarından biri olarak nitelendirilen Signal uygulamasını ve WhatsApp ile aralarındaki farkı inceliyoruz.

Signal Nedir?

Signal’in ortaya çıkışı 2010 yılına dayanıyor. Whisper Systems isimli bir şirketin TextSecure ve RedPhone isimli mesajlaşma uygulamalarını geliştirmesi ve uygulamaların Twitter’ın dikkatini çekmesiyle, 2011 yılında Twitter bu uygulamaları satın aldı ve açık kaynak olarak ücretsiz bir şekilde yayınladı.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2013 yılında ise Whisper Systems’in kurucularından olan Moxie Marlinspike, Twitter’dan ayrıldı ve TextSecure ve RedPhone uygulamalarını geliştirmeye devam etti. 2014 yılında bu iki uygulamayı tek bir uygulama olarak birleştirdiklerini duyuran şirket, uygulamaya Signal ismini verdi. 2018 yılında ise Marlinspike ve WhatsApp kurucu ortaklarından Brian Acton uygulamayı açık kaynak olarak sunmaya devam etmek ve ücretsiz olmasını sağlamak için Signal Foundation‘ı kurdu.

Signal Uygulaması Nasıl Çalışıyor?

Uygulama Signal kullanıcıları arasında uçtan uca şifreleme ile iletişimi sağlamak için açık kaynak kodlu Signal Protocol teknolojisini kullanıyor. Böylece kişisel mesajlar, grup konuşmaları, sesli mesajlar, resimler ve videolar şifrelenmiş oluyor. Bilgisayar, Android ve iOS ortamlarında kullanılabilen Signal, sesli aramalarda da şifrelemeyi destekliyor.

Google Play ve App Store gibi uygulama marketlerinde yer alan uygulama oldukça basit olan arayüzü ile basit bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Uygulamayı indirdikten sonra yalnızca telefon numaranızı girip, doğrulama kodu ile kayıt olmanız ve sonrasında size özel PIN belirlemeniz gerekiyor. Uygulama daha sonra arkadaşlarınıza ulaşabilmeniz için rehbere erişim izni ve sonrasında ise sohbet, video ve görüntü gibi telefonunuzda depolanacak olan dosyalar için depolama izni istiyor.

Signal ile WhatsApp Arasındaki Farklar Neler?

Signal uygulamasını geliştiricileri tarafından belirtildiği üzere Signal üzerinden yollanan mesajlar şifrelenmekle kalmıyor, aynı zamanda bu mesajlara ait “metadata” da gizleniyor. Böylece hiçbir üçüncü partinin mesajın içeriğine dair bir detaya ulaşması mümkün olmuyor.

“Metadata” yani Türkçe olarak “meta veri”, kişiler arasındaki bağlantıları, örüntüleri ve kişisel bilgileri göstermeye yetecek kadar bilgiyi ortaya çıkarabilir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Örnek olarak meta veri olarak şu bilgilere ulaşılabilir: Gönderen, alıcı, gönderme zamanı ve gönderenin konumu. WhatsApp, bu meta verilerinin kaydını tutmaktadır. Mesaj içeriğine WhatsApp dahil hiçbir üçüncü parti tarafından ulaşılamasa bile örnekteki gibi oldukça önemli meta veriler WhatsApp tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Signal ile WhatsApp arasındaki farkları kısaca şu şekilde özetlemek mümkün:

Signal meta verileri de şifrelediğini belirtirken, WhatsApp meta verileri şifrelememektedir.

Signal açık kaynak kodlu, kâr amacı gütmeyen bir kurum tarafından geliştirilmektedir. WhatsApp açık kaynak kodlu değildir, kullanıcıların verilerini işlemektedir.

İki uygulama arasında ufak bazı farklar daha olsa da, gizlilik bakımından yukarıdaki farklar büyük önem arz etmektedir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Umuyoruz ki bu yazı sayesinde gizlilik tercihlerinize bağlı olarak iki uygulama arasında kolay bir seçim yapmanız mümkün hale gelmiştir.

Signal uygulamasına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

PC: https://signal.org/tr/download/

Signal - Gizli Mesajlaşma
Signal - Gizli Mesajlaşma

Aylık kripto para çekilişlerine katılım sağlamak, yeni listelenecek kripto para incelemeleri ve sıcak gelişmelerden herkesten önce haberdar olmak için Twitter ve Telegram'dan bizi takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

En Çok Okunanlar

İlgili Yazılar

Çözüm

Birine Twitter bağlantısı göndermek zorunda kalmadan, videoyu paylaşabilmeniz için Twitter’dan video kaydetmenin mümkün olup olmadığı bu yazımızda açıklıyoruz. Twitter video indir yada kaydet seçeneğini...

Çözüm

Türkiye’nin en çok kullanılan ücretsiz online alışveriş sitelerinden bir tanesi Sahibinden.com’dur. Uygulamanın oldukça gelişmiş olması bazı kullanıcılara karmaşık geldiğinden ayarların yapılandırılması noktasında sorunlar yaşayan...

Uygulama

Sosyal medya kullanıcıların büyük bir çoğunluğu içeriklerin kişiselleştirilememesinden şikayetçidir. Touchapp, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir deneyimin anahtarını sunuyor. Aralık ayında kullanıma sunulan uygulama her geçen gün...

İnceleme

Arada sırada pazarı ele geçiren bir işlemci gelir. Bu işlemciler, doğru anakart türüne eklendiğinde, raflardan erimesini sağlayan doğru fiyat, performans ve uyumluluk kombinasyonu sağlandığında harika...