Okuma süresi: 2 dakika
Teknoloji bugün tüm hızıyla ilerleme kaydetse de hala bu anlamda geri kalmış ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerdeki teknolojik gerilik aynı zamanda üretimde verimsizliğe yol açar. Buna bağlı olarak bu ülkelerdeki halk yoksuldur, çünkü üretim yetersizdir. Bu ülkelerdeki sermaye, eğitim ve teknolojik ilerleme eksikliği gibi unsurlar, tarım ve endüstriyel sektörde modern teknolojinin önündeki engeldir.
Az gelişmiş ülkelerde ekonominin sürmesi için kâfi miktarda doğal kaynağın bulundurulması ve kullanılması gerekir. Ancak bu ülkelerdeki sermaye yetersizliği, bölgelerin erişilemez olması, pazarın azlığı ve ilkel teknoloji buna engeldir. Buna karşılık esasında bu ülkelerde doğal kaynak bulunur.
Az gelişmiş ülkelerde halkın neredeyse tamamına yakını kırsal kesimde ikamet eder. Bununla bağlantılı olarak bu ülkelerde en önemli geçim kaynağı ve iş kolu tarımdır. Ancak ne var ki bu ülkelerdeki tarım, sektör olarak fazla gelişmemiş, ilkel yöntemlerle yapılmaktadır.
Az Gelişmiş Ülkelerin Temel Özellikleri
Düşük Gelir Düzeyi
Ağır Nüfus Baskısı
Kitle Yoksulluğu
İşsizlik Sorunu
Tarımsal Geri Kalmışlık
Teknoloji ve Beceri Yetersizliği
Kullanılmayan Doğal Kaynaklar
Altyapı Geliştirme Yetersizliği
Sanayi Eksikliği
Okur-Yazar Eksikliği
Uygun Pazar Eksikliği
Zayıf Sosyo-Ekonomik Durum
Verimsiz İdari Kurumlar
Bu ülkelerde iç ve dış göç fazladır. Geri kalmış ülkelerde nüfus fazla olmasına rağmen olumsuz sağlık koşulları nedeniyle bebek ve çocuk ölümleri fazladır. Sağlık hizmetlerinin yanında beslenme imkanları, barınma hizmetleri açısından imkanlar oldukça dardır. Kentleşme oranı düşüktür ve kişi başına düşen yıllık gelir yetersizdir.
Teknolojide Az Gelişmiş Ülkeler
Dünya nüfusunun yaklaşık si bu kategoriye girmektedir.
Afrika
Angola
Benin
Etiyopya
Kongo DC
Ekvator Ginesi
Zambiya
Uganda
Orta Afrika Cumhuriyeti
Tanzanya
Somali
Sudan
Mali
Nijer
Eritre
Malavi
Madagaskar
Ruanda
Sinegal
Gambiya
Lesotho
Sierra Leone
Asya
Bangladeş
Afganistan
Kamboçya
Bhutan
Laos
Doğu Timor
Yemen
Nepal
Myanmar
Okyanusya
Soloman Adaları
Kiribati
Tuvalu
Vanuatu
Amerika
Haiti
Neden Teknolojide Az Gelişmiş Ülke?
Teknoloji öğretimi ve teknoloji okur-yazarlığı kavramları giderek önem kazanmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak kalkınma ve teknoloji arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Lakin bu ülkeler kalkınma bakımından oldukça zayıftır. Kalkınma ile eğitimin paralel ilerlediği göz önünde bulundurulduğunda, bu ülkelerdeki düşük eğitim seviyesinin kalkınma önünde bir engel oluşturulduğu görülebilmektedir.
Kalkınmış ülkelerin eğitim programları, bireyleri yeni teknoloji üretebilecek şekilde yetiştirebilmek ve bu bilince sahip bireyler olmaları üzerine kurulmuştur. Bu ülkelerdeki bireyler yeni teknolojilere kısa sürede adaptasyon sağlar ve teknolojiyi verimli kullanırlar. Buna karşılık az gelişmiş ülkelerin bazısında eğitim olanaklarının kısıtlığı temel eğitim ihtiyacını bile karşılayamaz.
Bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli belirt kesi de insani gelişme endeksidir. İnsani gelişme endeksi; dünya üzerinde yeterli beslenme, sağlık, eğitim, bireysel özgürlük, gelir düzeyi gibi konularda evrensel bir gelişimi hedefleyen bir kavramdır. Az gelişmiş ülkelere bakıldığında, insanı gelişme endeksi açısından oldukça düşük özelliğe sahip olduğu görülmektedir. Aynı zamanda böyle ülkelerdeki nüfus piramidi üçgene benzer.