İletişimde Kalın

Sitede Arama Yap

Çözüm

TFT Altın Kasma Rehberi – En İyi Altın Stratejileri

Okuma süresi: 7 dakika

Geçtiğimiz sene çıkış yapan ve kitlelerin beğenisini toplayan Teamfight Tactics, sahip olduğu mekaniklerle dikkatli bir planlama ve strateji gerektiriyor. Oyunda başarılı olmak için zekice hareket etmek gerekirken, ekonomi oyunun önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Bu rehberimizde TFT için en iyi ekonomi stratejilerini anlatıyoruz. Ekonomi rehberimiz sayesinde altın kasmak için size en uygun stratejiyi benimseyebilirsiniz.

TFT Ekonomi Rehberi

Teamfight Tactics’in temelini oluşturan faktörlerden birisi ekonomiyi iyi bir şekilde yönetebilmektir. Oluşturmak istediğiniz en iyi takım kompozisyonuna sahip olmak için çoğu zaman özel birimlere ihtiyacınız olduğunu fark edeceksiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Çoğu zaman oyuncular, “Bu kompozisyonun en zor kısmı birimleri bulmak” veya “Birimlerimi bulacak kadar altını biriktiremeden ölüyorum” şeklinde şikayetlerde bulunuyor. Bazı durumlarda bu doğru olabilir ancak çoğu zaman en iyi TFT oyuncuları çoğunlukla ekonomilerini etkili bir şekilde yöneterek istedikleri kompozisyonları inşa edenlerdir.

Bu oyunda tutarlı performans elde etmenin en önemli yönü ekonominizi ve etrafında oluşturduğunuz stratejik kararları iyi yönetmektir. Bu makalede üç farklı ekonomi yönetimini ele alarak oyun ekonomisinin temellerini açıklayacağız.

TFT Ekonomisinin Temelleri

Temel bilgilerle başlayalım. Yeni bir oyuncuysanız, şu temel bilgileri öğrenmeye odaklanın:

  • İlk birkaç turda 2 altından başlayarak maksimum 5 altın olana kadar her turda artacak şekilde altın kazanırsınız.

○ 1-2. Turdan başlayarak 2-2-3-4 altın ve ardından her turda 5 altın alırsınız.

  • Sahip olduğunuz her 10 altın için ekstra altın kazanırsınız. Bu etki sahip olduğunuz 50 altında maksimum olur ve 50 altına sahip olduğunuzda her turda ekstra 5 altın kazanırsınız.

○ Örnek olarak aşağıda Vi birimi satılarak 10 altına ulaşılmış ve bir dahaki turda ekstra 1 altın kazanılmıştır.

  • Oyunda galibiyet serileri ve mağlubiyet serileri bulunmaktadır. İki durumda da ekstra altın kazanırsınız.

○ 2-3 galibiyet/mağlubiyet serisi: 1 ekstra altın

○ 4 galibiyet/mağlubiyet serisi: 2 ekstra altın

Advertisement. Scroll to continue reading.

○ 5+ galibiyet/mağlubiyet serisi: 3 ekstra altın

Yukarıdaki bilgiler temel alınarak, TFT oyunlarını oynamak için üç yol yer almaktadır. Bu makalede çok fazla detaya girmeyeceğiz, bunun yerine başarılı olmak için ihtiyacınız olan araçları kavramsal olarak size aktarmaya odaklanacağız.

Agresif Ekonomi: Bu strateji, erkenden güçlenmeye ve galibiyet seri sağlamaya, açgözlü rakipleri cezalandırmaya ve geç oyunda bir avantaj sağlamaya odaklanır.

Açgözlü Ekonomi: Bu strateji, daha fazla altın, daha yüksek kademedeki birimlere daha erken erişim ve “reroll” (yenile seçeneği ile var olan desteyi değiştirme) şansı sağlamak için erken oyunu feda eder.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dengeli Ekonomi: Diğer iki uca göre daha zayıf olsa da, doğru kararları verirseniz ve şansınız da yaver giderse bu yöntemle çoğu oyunu kazanabilirsiniz.

1. Agresif Ekonomi

Bu stratejinin amacı, erkenden avantaj elde etmek için olabildiğince altın harcamaktır. Erkenden seviye atlamak ve ve reroll yaparak temel birimleri bulmak ve erkenden bu birimleri yükseltmek amacı taşımaktadır.

Oyun Planı:

Yükseltmek istediğiniz birimi bulabilmek için erken safhada agresif bir şekilde reroll yapın. Birimlerinizi yükselttikten sonra, avantajınızı koruyabilmek ve yükselttiğiniz diğer birimleri yerleştirmek için seviye atlayın.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ustalaşmanız gereken bir sonraki şey, taşıyıcı biriminizin sizi bir süreliğine taşıyacak kadar güçlü olduğunu anlamak ve sonrasında harcamayı bırakıp tasarruf etmeye başlamaktır. Bu deneyimle anlayabileceğiniz bir şeydir.

Örnek

Örnek olarak ilk PvP turunda (2-1) 3 çift biriminiz var. İlk turu kazanıyorsunuz ve gelecek turda 2 biriminizi yükseltiyor ve iyi bir dördüncü birim buluyorsunuz. Yükseltme yapabilmek için daha sonra biraz daha reroll yapmaya karar veriyor ve dördüncü biriminizi yerleştirmek için seviye atlıyorsunuz.

Güçlü Yanları

Advertisement. Scroll to continue reading.

TFT’de agresif bir başlangıcı çok güçlü hale getirebilecek yönler bulunmaktadır:

  • Seviye atladıkça değişen oranlar nedeniyle, düşük maliyetli birimleri daha düşük seviyelerde bulmak daha kolaydır. Erken safhada altın harcayarak yükseltmeler daha kolay bulunabilir.
  • Agresif bir şekilde oynamak, bir galibiyet serisi oluşturmanıza ve canınızı korurken harcadığınız altını geri kazanmanıza olanak tanır.

Zayıf Yanları

Her stratejide olduğu gibi agresif bir başlangıcı da cezalandırabilecek zayıf yönler bulunmaktadır:
  • Paranızı erken harcarsanız, şansınız yaver gitmezse ve yükseltmeleri bulamazsanız işler yolunda gitmeyebilir.
  • Başka bir oyuncu galibiyet serinizi bozarsa, oyunun ortasında ve sonunda geri dönüş yapmak için yeterli altın kazanamayabilirsiniz.
  • Erken galibiyet HP’nizi korumanıza izin verir, ancak bu aynı zamanda paylaşımlı seçim aşamasında istediğiniz öğe bileşenlerini alamayacağınız anlamına gelir.

2. Açgözlü Ekonomi

Bu strateji, maksimum ekstra altın kazanmaya başlamak için 50 altın eşiğine olabildiğince hızlı ulaşmayı amaçlamaktadır. Bir açıdan açgözlü olmak aslında oldukça güvenilirdir çünkü kazanıp kazanmayacağınızı her zaman kontrol edemezsiniz, ancak ne kadar kaybettiğinizi her zaman kontrol edebilirsiniz.

Oyun Planı

Mümkün olan en kısa sürede ekstra altın kazanacağınız eşiğe ulaşmanız gerekir. Buna göre, ihtiyaç duyacağınızı düşündüğünüz gerçekten güçlü birimler dışında pek bir şey satın almamalısınız.

50 altın eşiğine ulaşmadan önce seviye atlamayın ve ilk ekstra altınınızı elde edin. Eşiğe ulaşmadan önce harcadığınız her altın zamana ve ekstra altına mal olacak.

Dikkatli olmanız gereken bir nokta, erken safhada çok fazla HP kaybetmemek ve minyonlara yenilmemek. Minyonlara yenilirseniz önemli itemlere ulaşamazsınız. Güçlü itemleri sonradan satacağınız birimlere verebilir ve taşıyıcınızı bulmadan önce bu birimleri item tutucu olarak kullanabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Örnek olarak 2-1 turunda 8 altınınız, tahtada 3 biriminiz ve kenarda 2 biriminiz var. Bir sonraki savaşı kazanamayacağınızı düşünüyor ve kenardaki tüm birimleri satıyorsunuz. Böylece 10 altına ulaşıyor ve 50 altına ulaşana kadar mağlubiyet serisine devam ediyorsunuz.

50 altına ulaştığınızda taşıyıcınızı buluyor, 6. seviyeye ulaşıyor ve itemlerinizi ona veriyorsunuz. Kazanmaya başlıyor, 7. seviyeye ulaşıyor ve 50 altının üstünde kalmaya devam ederek taşıyıcınızın etrafında kompozisyon kurmaya devam ediyorsunuz.

Ölmeye yakın olduğunuzda veya 30 HP civarlarında tüm altınınızı reroll yaparak veya 8. seviyeye ulaşarak harcıyorsunuz.

Güçlü Yanları

Advertisement. Scroll to continue reading.
Açgözlü olduğunuzda lehinize olan birkaç durum vardır.
  • Oyunun sonunda kullanabileceğiniz daha fazla altına sahip olursunuz.
  • Oyunun ortasında mağlubiyet serisini sürdürmek oldukça kolaydır, çünkü takımınız erken yükseltme gerçekleştiren takımlardan muhtemelen daha zayıf olacaktır.
  • Sıralamada son sıralarda olduğunuzdan dolayı önceliğinize ve planlarınıza uyan birimleri/öğeleri seçebilirsiniz.
  • Bir kompozisyon üzerinde karar vermeden önce rakiplerinizin neler yaptığını görme avantajına sahipsiniz
  • Daha fazla altınla, oyunun ilerleyen safhalarında yüksek maliyetli birimler bulmanız daha olasıdır.

Zayıf Yönleri

Agresif Ekonomi yönteminde olduğu gibi, açgözlü bir şekilde oynamak da kendi sorunlarını beraberinde getirir.

  • Oyunun sonlarında takımınızı dengede tutabilseniz bile, tek bir kayıp HP’nizi götürebilir.
  • Kaç oyuncunun agresif oynadığına bağlı olarak, oyunun ilerleyen safhalarını göremeyecek kadar çok hasar alabilirsiniz.
  • HP’niz oyunun sonlarına doğru çok düştüğünde yeterince hızlı bir şekilde reroll yapamayabilirsiniz.

3. Dengeli Ekonomi

Bu strateji çoğu oyuncu tarafından oyuna başlarken uygulanmaktadır. Bu yönteme göre erkenden bir stratejiye bağımlı kalmamak, ekstra altın kazanmak için 10-20-30-40-50 altın eşiklerine ulaşmak ve önemli birimlere ulaşmak amaçlanmaktadır.

Maalesef bu yöntem diğer yöntemlere göre daha büyük zorluklar içermektedir. Seçmeniz ve saklamanız gereken birimleri bilmeniz ve bunları ne zaman satacağınızı, ne zaman seviye atlayacağınızı bilmeniz gerekir. Bundan dolayı hızlı bir sonuç almak istiyorsanız diğer stratejiler işinize daha çok yarayabilir.

Oyun Planı

Seviye atlamak ve altın kasmak için akıllıca hareket etmeniz gerekir. Güçlü birimlere yönelin, yalnızca sahip olduğunuz ikili birimleri saklayın, belirli bir amaç belirlediyseniz bu amaca yönelik seviye atlayın ve reroll yapın.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Galibiyet serisi yapmak istemiyorsanız ve şans eseri güçlü birimler bulmadığınız sürece erken safhada altın harcamayın. Alternatif olarak daha fazla altın kasmak için başlangıçta mağlubiyet serisine yönelebilirsiniz. Ancak karşı tarafın hiçbir birimini öldürmeden ağır mağlubiyetler almayın. Bu HP’nizin oldukça azalmasına sebep olur.

Galibiyet ve mağlubiyet serilerine göre hareket edin. Örnek olarak 50 altından az paraya sahipken ve bir mağlubiyet serisindeyken seviye atlamak mantıksızdır.

Örnek

Oyunun erken safhalarında, genellikle kendinizi çok sayıda çift birime sahipken bulacaksınız. Çoğu senaryoda, olabildiğince erken eşiğe ulaşarak ekstra altın kazanmanız gerekir. Aşağıdaki resimde yer alan çiftlere göre, Dövüşçü yükseltmelerinin bulunma olasılığı yüksek gözüküyor. Buna göre 10 altın eşiğine ulaşmak için Garen veya Çağrıcı birimlerinden biri satılabilir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Oyun ilerledikçe yalnızca Dövüşçü kompozisyonu güçlendirebilecek veya diğer kompozisyonlara geçiş yaptırabilecek belirli birimler satın alınmalıdır.

Güçlü Yanları

  • Çoğu oyunu kazanma esnekliği ve kabiliyeti.
  • Şansınıza ve rakiplerinize bağlı olarak açgözlü veya agresif ekonomiye yönelebilme şansı.
  • Erken ve orta oyun safhalarında diğer birim fırsatları için seçeneklerin açık olması.
  • Oyunun durumuna göre mağlubiyet veya galibiyet serisi yaratabilme.
  • Oyunun sonlarında hala pasif rakiplere ayak uydurabilirken agresif rakiplere karşı koymak için ihtiyaç duyulan araçlara sahip olma.
  • Bu yöntem üzerinde uzmanlaştıktan sonra, herhangi bir meta veya yama değişikliğine hızla uyum sağlayacaksınız.

Zayıf Yanları

Bu yöntem “ideal strateji” olsa da, ideal kararları almak her zaman mümkün değildir.

  • Agresif ve açgözlü oyun tarzlarının güçlü yanlarına sahipken, aynı zamanda her iki yöntemin zayıflığını da içermektedir.
  • Yanlış karar vermek ekonominizi mahvedebilir ve oyuna geri dönmeyi son derece zorlaştırabilir.
  • Bir stratejiye tam olarak bağlı kalmayarak kendinizi garip durumlarda bulabilirsiniz.
  • Düşman kompozisyonlarına, aldığınız birimlere, eşyalara vb. sürekli uyum sağlayabilmek oldukça uzun sürecektir.

Bonus İpuçları

İdeal stratejiler genellikle metaya göre şekillenmektedir.

TFT’yi daha önce farklı setlerde oynadıysanız, bir önceki sette kazanırken yeni gelen yama ile eskisi kadar başarılı olamadığınızı fark etmiş olabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Takım kompozisyonlarının ne kadar güçlü olduğunu anlıyor ve bu kompozisyonları oluşturmaya çalışıyor olabilirsiniz, ancak oyun tarzları da metaya göre değişiklik göstermektedir.

Bundan dolayı her oyunda başarılı olmak istiyorsanız metayı sürekli takip etmeniz ve buna göre stratejiler oluşturmanız gerekir.

Sonuç

Ekonomi hakkında temel bilgileri bu rehberle size aktardık. Oyunun güzel yanlarından bir diğeri ise oyunu kazanmak için tek bir doğru yol olmaması.

Her oyunda aynı stratejileri uygulamak ve ezberlemek sizi başarıya götürmez. Bundan dolayı amacınız oyunun temelini anlamak ve oyunun gidişatına göre karar vermek olmalı. İyi şanslar!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mobalytics.gg‘de yayınlanan “How to Manage your Teamfight Tactics Economy (Three Fundamental Strategies)isimli makalenin orijinaline bağlı kalarak çevrilmiştir. 

Güncel TFT Kompozisyonları: https://mobalytics.gg/blog/best-tft-comps/

Advertisement. Scroll to continue reading.
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar