Okuma süresi: 2 dakika
Whatsapp dün akşam çok ses getirecek yeni gizlilik sözleşmesini sundu. Buna göre 8 Şubat 2021 tarihi itibari ile Whatsapp’ın verileri Facebook ile paylaşacağını açıklandı. İstemsizce kabul et butonuna tıklayan kullanıcılar ilse sosyal medya platformlarında konudan haberdar oldular.
Gizlilik sözleşmesi adeta kullanıcıların tüm verileri için paylaşım izni ister nitelikte olunca sosyal medya ayağa kalktı. Bu durumun kullanıcılar üstündeki etkisi çok sürer mi yada kullanıcıların büyük bir kısmı Whatsapp yerine farklı bir uygulama kullanır mı yakında göreceğiz.
Yıllardır sosyal medya platformlarının verileri para karşılığında sattığını biliyoruz. Bir çoğu zaten sürekli bu davalarla uğraşıyor ancak bu sefer açıkça bu veriler için paylaşım izni istenmesi olayı farklı bir boyuta taşıdı.
Twittter’da Whatsapp tagı altında 100 bin tweet atılırken paylaşımların bir çoğu mizah amaçlı olarak yapıldı. Deyim yerindeyse izahı olmayan konunun mizahı oldu. Şimdi kullanıcılar Whatsapp sözleşmesinin nasıl iptal edileceğini merak ediyor.
Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?
Whatsapp 8 Şubat tarihini verirken kullanıcılara o tarihten itibaren paylaşım yapılacağı bilgisini zaten veriyor. Sözleşme iptali gibi bir durum söz konusu değildir. Yapılması gereken eğer bu bilgilerin paylaşılmasını istemiyorsak uygulamayı telefonumuzdan kaldırıp bir daha kullanmamak. Tabi bu kadar hayatımızın bir parçası haline gelmiş uygulamadan bir anda vaz geçmek ne kadar mümkün!
Bugün platformun bu duyurusu sonrası alternatif uygulamalarda ciddi kullanıcı artışları da gözlemlendi. Özellikle Telegram indiren ve kullanmaya başlayan kullanıcı sayısı oldukça artmış durumda. Peki Whatsapp’a benzeyen uygulamalar hangileridir?
Whatsapp Alternatifi Uygulamalar
- Signal. Gizlilik odaklı en çok önerilen uygulamalardan birisi olan Signal incelememize buradan ulaşabilirsiniz. Signal açık kaynak kodludur.
- Telegram. En sık kullanılan WhatsApp alternatiflerinden biri olan Telegram, uçtan uça şifreli haberleşme altyapısı ile ön plana çıkıyor.
- Wire. Uçtan uca şifreleme kullanmaktadır. Açık kaynak kodludur.
- Wickr. Uçtan uca şifreleme kullanmaktadır. Açık kaynak kodludur.
- BiP. Yerli uygulama. Uçtan uca şifreleme kullandığı söyleniyor.