İletişimde Kalın

Sitede Arama Yap

Çözüm

Akıllı Telefon Sorunlarına Son! 10 Yaygın Telefon Sorunu ve Çözümleri

Okuma süresi: 6 dakika

Günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, bu cihazlar zamanla çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu yazımızda, en sık karşılaşılan 10 telefon sorununu ve bu sorunlara nasıl çözüm bulabileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız.

İşte bazı yaygın telefon sorunları ve çözümleri:

1. Kısa Pil Ömrü

Akıllı telefonların hayatımızın bir parçası olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Sürekli kontrol ediyoruz, e-postalara cevap vermek için kullanıyoruz, iş için kullanıyoruz ve bazen insanlarla iletişim kurmamızın tek yolu bile oluyorlar. Peki ya telefonunuzun pili bittiğinde ne olur? Bir priz bulana veya eve gidene kadar sıkışıp kalırsınız.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pil ömrü, günümüzde akıllı telefon kullanıcılarının karşılaştığı en yaygın sorunlardan biridir. Birçok kişi bunu bilmez, ancak pil ömrünüzü uzatmanın yolları vardır, böylece önemli aramalar veya mesajlar için yeterli şarjınız kalmaması konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Pil Ömrü Çözümleri

Telefonunuzun pil ömrünü iyileştirmenin birçok yolu vardır. İşte en etkili olanlardan birkaçı:

  • Ekran parlaklığını azaltın: Birçok kişi telefonlarını tam parlaklıkta bırakır, bu yalnızca başkalarını rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda pil gücünü tüketir ve göz yorgunluğuna neden olur. Çok parlak olmayacak, ancak yine de okunabilir olacak şekilde ayarlayın.
  • Wi-Fi ve Bluetooth’u kapatın: Bu özelliklerin her ikisi de çok fazla güç kullanır, bu nedenle ihtiyacınız yoksa kapatın.
  • Veri kullanarak uygulamaları takip edin: Bilginiz olmadan otomatik olarak İnternet’e bağlanan birçok uygulama vardır, bu nedenle Ayarlar > Veri Kullanımı bölümünden bunları takip ederek tüm bu uygulamaların ne yaptığını bildiğinizden emin olun.
  • Kullanılmayan uygulamaları kaldırın: Bazen ne yaptıklarını veya telefonlarımızda ne kadar yer kapladıklarını bilmeden yeni uygulamalar yükleriz. Yüklü uygulamalar listenizi inceleyin ve artık kullanılmayanları kaldırın; bunlar yalnızca cihazınızda gereksiz yer kaplıyorlardır.
  • Kullanmadığınızda konum hizmetlerini kapatın: Konum hizmetlerinin her zaman açık olmasına gerek yoktur, bu nedenle kullanmadığınızda kapatın. Bu, GPS tabanlı bir uygulama veya hizmeti her açtığınızda pil ömründen biraz tasarruf sağlayacaktır.
  • Koyu tema kullanın: Telefonunuzda Koyu Temayı açma seçeneği varsa açın. Koyu renk şeması, beyaz veya açık renklerden daha az güç kullanır.
  • Pil kullanımınızı kontrol edin: Hangi uygulamaların pilinizi tükettiğini bilmek istiyorsanız, Ayarlar > Pil > Pil Kullanımı > Son 7 gün bölümüne giderek öğrenebilirsiniz.

Örneğin, Instagram son bir haftada pilinizin %8’ini tükettiyse, bunun nedeni sürekli bildirimleri kontrol etmeniz veya Instagram’ın arka planda gün boyu otomatik oynatılan bir video çalıştırması olabilir.

Uygulamaların arka planda çalışmasını durdurmak için Ayarlar > Pil > Arka Planda Uygulama Yenileme bölümüne gidin ve otomatik olarak çalışmasını istemediğiniz her şeyi kapatın.

2. Aşırı Isınma

Aşırı ısınma, pil ömrü ve performans gibi diğer sorunlara yol açabileceğinden yaygın bir telefon sorunudur. Aşırı ısınan bir telefon, cihazın kendisini hasardan korumak için kapanmasına da neden olabilir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Aşırı ısınan bir cihaz ilk başta önemsiz bir sorun gibi görünse de, hemen ilgilenmezseniz daha ciddi bir soruna dönüşebilir. Telefonunuz sık sık aşırı ısınıyorsa, bunun çok sık olmasını önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Telefonların aşırı ısınmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:

  • Çok fazla işlem gücü gerektiren bir uygulama kullanmak (oyun oynamak gibi)
  • Cihazınızı şarj olurken kullanmak
  • Sıcak havalarda dışarıdayken belirli uygulamaları kullanmak
  • Telefonunuzu pili düşükken kullanmak.

Isınma Çözümleri

Telefonunuz aşırı ısınıyorsa, sorunu gidermek için bu çözümlerden herhangi birini kullanabilirsiniz

  • Telefonu kapatın ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Telefonunuzda kılıf varsa, çıkarın ve aşırı ısınmanın geçip geçmediğine bakın.
  • Arka planda açık olan tüm uygulamaları kapatın.
  • Video izlerken veya oyun oynarken telefonunuzu şarj ediyorsanız, bunu yapmayı bırakın! Cihazınız eskisinden daha fazla ısınacaktır!
  • Aynı anda çok fazla uygulama kullanmayın! Çoklu görev akıllı telefonlarda daha fazla ısınmaya neden olduğundan, aynı anda yalnızca bir uygulama çalışmalıdır.
  • Kullanılmıyorsa Bluetooth, Wi-Fi ve Konum hizmetlerini kapatın.

3. Depolama Alanı Eksikliği

Depolama alanı olmayan bir telefon, benzini olmayan bir araba gibidir. Hiçbir yere gitmez. Telefonunuzda yeterli depolama alanı yoksa, uygulamalar kapanır veya çöker ve işletim sistemi yavaş çalışır. Ayrıca cihazınızda yeterli alan kalmadığını belirten bildirimler görebilirsiniz.

Depolama Alanı Çözüleri

Yapmanız gereken ilk şey cihazınızda ne kadar boş alan olduğunu kontrol etmektir. Bunu yapmak için Ayarlar > Depolama > Dahili Depolama’ya gidin. Bu, cihazınızda ne kadar depolama alanınız olduğunu ve ayrıca uygulamalar ve fotoğraflar ve müzik gibi diğer dosyalar tarafından ne kadar depolama alanı kullanıldığını gösterecektir.

Cihazınızda yeterli alan yoksa ancak yakın zamanda yalnızca birkaç uygulama yüklendiyse, bunları silmek sorunu çözebilir. Ayrıca, kullanılmayan uygulamaları Play Store’dan veya Ayarlar > Uygulamalar bölümüne erişim sağlayarak kaldırmayı deneyebilirsiniz. Ek olarak belgeler ve fotoğraflar bölümünde önemsiz olanları silerek yer açabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Su Hasarı

Telefonunuz suya düştüyse veya yoğun yağmura maruz kaldıysa, cihazınızı açmamanız hayati önem taşır. Su hasarı, cihazınızın devrelerinde ve anakartında ciddi hasara neden olabilir. Ayrıca pili aşındırabilir ve bu da yangına veya patlamalara yol açabilir

Çözümü

Cihazınızın sudan zarar gördüğünden şüpheleniyorsanız, cihazı hemen kapatın ve gerekli değerlendirme için Carlcare gibi yetkili bir servis merkezine götürün.

5. Bulanık Kamera

Telefonunuzdaki kamera en önemli özelliklerden biridir. Fotoğraf ve video çekme şeklinizdir ve ayrıca skype aramaları için de kullanılır, bu nedenle kamera düzgün çalışmadığında birçok soruna neden olabilir. Birçok kişi bulanık kameralarla ilgili sorun yaşar. Bu, lekeli bir lens veya zayıf odaklama nedeniyle olabilir

Çözümü

Bu sorunu gidermek için, lensleri mikrofiber bir bez veya lens temizleme solüsyonuyla silin. Kağıt havlu veya kağıt mendil gibi aşındırıcı bir şey kullanmayın çünkü lensi çizer ve daha da kötüleştirir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ekran koruyucu yada lens koruyucu taktırdıysanız yoğun ışıklı bir ortamda kontrollerini sağlayın. Koruyucu slikon yapı doğru takılmadıysa ve baskı aldıysa kameraların bulanık göstermesine neden olur.

Sorun devam ederse, cihazınızı yetkili servise götürmelisiniz.

6. Arızalı Şarj Girişi

Arızalı şarj girişi, akıllı telefonlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Şarj girişi su, toz veya fiziksel kötü kullanım nedeniyle hasar görebilir. Bir akıllı telefon suya düşürüldüğünde, şarj girişi ve diğer parçalar da hasar görebilir. Telefonunuz prize takılıyken şarj olmuyorsa veya yavaş şarj oluyorsa, şarj girişi arızalanmış olabilir.

Çözümleri

En iyi yavaş şarj çözümlerinden biri telefonunuzun şarj portunu incelemek ve içinde sıkışmış herhangi bir kalıntı olup olmadığına bakmaktır. Soruna neden olabilecek herhangi bir kiri temizlemek için yumuşak bir diş fırçası kullanın. Görünürde kalıntı yoksa ancak telefonunuz hala şarj olmayı reddediyorsa telefonunuzu yeniden başlatmayı deneyin. Ayrıca eski şarj cihazınızın da arızalı olup olmadığını görmek için başka bir şarj cihazı denemek isteyebilirsiniz

Advertisement. Scroll to continue reading.

Telefonun şarj girişi fiziksel hasar aldıysa yetkili serbisten destek almak gerekecektir.

7. Android Sık Sık Donuyor veya Çöküyor

Bu, kullanıcıların telefonları ve tabletleriyle yaşadıkları en yaygın sorunlardan biridir. Bu sorunun arkasındaki nedenler cihazdan cihaza değişiyor. İşte bazı yaygın nedenler:

  • Düşük kaliteli bir SD kart
  • Cihazınıza yüklenen uyumsuz uygulamalar
  • Güncel olmayan bir işletim sistemi veya donanım yazılımı sürümü
  • Cihazınızın dahili depolamasındaki bozuk veriler.

Çözümler

  • Telefonunuzu yeniden başlatın.
  • Öncelikle, uygulamaların düzgün çalışması için cihazınızda yeterli depolama alanı olduğundan emin olun. Değilse, gereksiz dosyaları ve uygulamaları silerek biraz alan açın.
  • SD kart kullanıyorsanız kartı çıkartarak telefon performansını test edin.
  • Tüm bunlar başarısız olursa, daha fazla yardım için yetenekli bir teknisyene başvurun.

8. Telefon Açılmıyor / Önyüklenmiyor

Telefonunuz açılmıyorsa veya önyükleme yapmıyorsa, muhtemelen donanım veya yazılım bileşenlerinde bir sorun vardır. Bu sorunun en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Şarj cihazı arızaları
  • Telefonun aşırı voltajdan korunmak amacı ile kitlenmesi
  • Kötü amaçlı yazılım saldırıları veya virüs enfeksiyonları nedeniyle yazılım bozulması
  • RAM yongaları, sabit diskler, işlemciler ve diğer dahili bileşenler gibi hasarlı donanım bileşenleri.

Çözümler

Telefonunuzu farklı bir priz, adaptör ve kabloyla şarj etmeyi deneyin. Telefonunuz hala dönmüyorsa, Güç düğmesini en az 10 saniye basılı tutun. Ekran aydınlanmazsa veya bir ses duyarsanız, düğmeyi bırakın ve tekrar deneyin.

Ekran hala aydınlanmıyorsa; bir elinizle Ses Açma tuşunu basılı tutarken diğer elinizle Güç tuşunu basılı tutun.

Sorun devam ederse daha fazla yardım için profesyonel bir telefon tamircisine başvurun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

9. Donanım Kusurları

Donanım kusurları birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. En yaygın donanım kusurlarından bazıları şunlardır:

  • Pil düzgün şarj olmuyor.
  • Ekran düzgün çalışmıyor veya ekran çatlamış.
  • Hoparlör sorunları veya hoparlörlerden ses gelmiyor.
  • Dokunmatik ekran düzgün çalışmıyor veya dokunmatik girişe tepki vermiyor.

Çözümler

Bazen akıllı telefonunuzu YouTube’daki kendin yap videolarıyla kendiniz tamir etmeyi düşünebilirsiniz, ancak bu kesinlikle tavsiye edilmez çünkü telefonunuza kalıcı olarak zarar verebilir.

10. Yetkili Servis Gereksinimi

Telfonlarda kullanıcıların çözemeyeceği her türlü kırılma, sıvı teması, yamulma ve hasar alma durumlarında cihazı yetkili servis yada yerel servislere götürmek gerekecektir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz sorunların çözümleri başarısız olursa ve bu çözümlerin hiçbiri işe yaramazsa, cihazınızı sorunu teşhis edip düzeltebilecekleri profesyonel bir tamirhaneye götürmenizi öneririz.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar

İnceleme

Okuma süresi: 2 dakika Toshiba 65UL2363DT, uygun fiyatlı 4K Ultra HD televizyon arayışında olanlar için oldukça cazip bir seçenek. Bu incelemede, bu televizyonun tasarımından...

İnceleme

Okuma süresi: 2 dakika Wiko T60, uygun fiyatlı ve yüksek performanslı bir akıllı telefon arayanlar için dikkat çekici bir seçenek. Bu incelemede, Wiko T60’ın...

HABER

Okuma süresi: 2 dakika 2024 yılında akıllı telefon pazarı, yine büyük bir heyecanla takip ediliyor. Gelişen teknolojiler ve artan kullanıcı beklentileri, üreticileri daha yenilikçi...

HABER

Okuma süresi: 2 dakika Telefon satın alırken, iade ve değişim süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak tüketiciler için büyük önem taşır. Bu makalede, telefon iadesi...