Okuma süresi: 2 dakika
Uzun bir süre para biriktirip, büyük bir heyecanla sipariş ettiğiniz ürününüz kutusundan ilk çıkardığınız gibi bozuldu mu? Eğer öyleyse hiç üzülmeyin çünkü ürününüzü doa kapsamı ile iade edebilir ya da değiştirebilirsiniz. Eğer kafanızda doa nedir gibi bir soru belirdiyse, cevabını bu yazıda bulacaksınız.
Doa, Defective On Arrival kelimelerinin ilk harflerinden meydana gelen bir kısaltmadır. Kusurlu teslimat olarak Türkçeye çevrilen bu kelime, kısaca bir iade ve değişim prosedürünü ifade eder. Bu prosedür, özellikle online elektronik alışverişlerinde alıcının canını bir hayli sıkan bir durumu düzeltmeye yöneliktir. Örneğin, sipariş ettiğiniz bir elektronik üründe, kargodan teslim aldığınız anda ya da takip eden kısa bir süre içerisinde donanım veya yazılım problemleri baş gösterebilir. Bu durumda ürününüzü doa değişim kapsamı ile iade edebilir ya da değiştirebilirsiniz.
Doa Değişim Süreci Adımları Nedir?
Öncelikle böyle bir durumun başınıza hiçbir zaman gelmemesini umuyoruz. Ancak olur da bu tarz bir durumla karşılaşırsanız izlemeniz gereken adımları aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Bu adımları uygulayarak ürününüzün doa kapsamı ile değişimini sağlayabilirsiniz.
- İlk olarak yapmanız gereken şey, kusurlu ürününüzü; garanti belgesi, faturası ve bütün aksesuarlarıyla ürünün kutusuna koyarak doa değişim başvurusunda bulunmaktır. Eğer ürünün orijinal kutusu elinizde bulunmuyorsa sağlam bir başka kutuyla da firmaya müracaat edebilirsiniz.
- Müracaatınızı gerçekleştirdikten sonra, iade veya değişim talebiniz sorumlu firma tarafından değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sürecinde, ürününüzün doa kapsamı içerisine girip girmediği araştırılacaktır. Unutmayın ki Türkiye’deki tüketici kanunları uyarınca doa geçerlilik süresi 6 aydır. Ancak ticari kurumlara satılan ürünlerde bu süre 1 aya kadar düşmektedir.
- Bu araştırma sonucunda, teknik servis tarafından doa raporunun onaylanmasıyla ürünle ilgili dilediğiniz işlemi seçebilirsiniz. Bu işlemlerden para iadesi, ürün mevcut ise birebir değişim ya da ücretsiz onarımdan herhangi birisini gerçekleştirebilirsiniz.
Böylece aklınızdaki doa nedir sorusuna yanıt bulduğunuza göre, satın aldığınız cihazınız çok erken bozulduğunda ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Siz siz olun, satın aldığınız ürünün faturasını ve garanti belgesini asla kaybetmeyin.
Elektronik eşya iade değişim koşulları makalemizden detaylı iade koşullarını öğrenebilirsiniz.