Okuma süresi: 2 dakika
FPS NEDİR?
Frame Per Second kısaca tanımlanacak olursa bir saniyede ekrana aktarılan kare anlamına gelmektedir. Bilgisayar oyunlarında kullanıcılar için en önemli özellik hız, ses ve görüntüden oluşmaktadır. Görüntü ve hız PC’nin sahip olduğu temel donanım birimlerine bağlıdır. Frame Per Second (FPS), bilgisayarın işlemci, ekran kartı ve ram performansınızı ölçen birimine denilmektedir.
Oyunlarda FPS Düşme Sebepleri Nelerdir?
Frame Per Second (FPS) değerini en fazla aktif eden donanımlardan ilki ekran kartıdır. Oyunlarda fazlaca grafik bulunmaktadır. Bu grafikler, ekran kartının hafızasını zorlar. Kapasitesi zorlanan ekran kartı, Ram, işlemci veya benzeri donanımlar FPS düşmesine sebebiyet verebilir. Bu da oyunlarda 25-30 arası bir FPS değerine sahip olmasına ve oynanan oyunun yavaşlamasına ya da donmasına neden olur.
Orta düzey bir ekran kartıyla oyunun hızlı bir şekilde oynanmak istenildiğinde, filtreleri orta ve oyun ayarı da en yüksek ayara getirmelisiniz. Yine yavaşlama veya kasma gibi sorunlarla karşı karşıya kalırsanız, bütün ayarların orta şekilde ayarlanması gerekebilir. Frame Per Second(FPS) düşmesi, her kullanıcıda farklılık göstermektedir.
GeForce Experience Nedir?
GeForce Experience, GeForce GTX grafik kartınızın yardımcı uygulaması olarak tanımlanmıştır. GeForce Experience sürücülerinizi güncel ve aktif tutar, aynı zamanda oyun ayarlarınızı otomatik olarak optimize eder ve oyundaki harika deneyimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşmanın en kolay yolunu sunmakta.
GeForce Experience İle Fps Nasıl Öğrenilir?
GeForce ekran kartına sahipseniz tüm oyunlarınızdaki kare hızını GeForce Experience yazılımıyla kontrol etme kolaylığına sahipsiniz. Yazılımı GeForce websitesi‘nden kolaylıkla ücretsiz yükleyebilirsiniz. Yazılımı indirdikten sonra, aşağıdaki adımları takip ederek FPS sayacını hızlıca aktif edin:
- Alt + Z tuşlarına basarak, GeForce Experience Share’i açın. Dişli şeklindeki simgeye tıklayarak Ayarlar simgesine erişin.
- FPS sayacını etkinleştirme/devre dışı bırakma ayarlarının bulunduğu kısma geçmek için “Overlays”e tıklayın.
- Şimdi, oyununuzda kare hızını yazılımın neresinde görüntüleyebilmek için “FPS Counter” tıklayarak pozisyonunu seçin.
- Oyunu açtıktan sonra, ekranın dört köşesinden birinde FPS sayacını göreceksiniz.
GeForce Experience Nasıl İndirilir?
İlk olarak GeForce Experience resmi web sayfasına giriş yapmalısınız.
Sonrasında ise karşınıza gelen ‘Hemen indir’ seçeneği seçerek bilgisayarınıza kurulum dosyasını indirmelisiniz.
Daha sonrasında ‘GeForce_Experience_vxxx’ kurulum dosyasını açmalısınız böylece standart kurulumu tamamlamış olacaksınız.
GeForce Deneyimi Nasıl Kaldırılır?
- Program ana ekranındaki başlat Menüsü’nü aktif hale getiriniz.
- Açılan ekranda program ekle ya da kaldır kelimelerini aratınız.
- Karşınıza çıkacak olan program ekle veya kaldır başlıklı arama sonucuna tıklayınız.
- Bilgisayarınızda yüklü bulunan programların listesini kontrol ediniz ve GeForce Experience’ın girişini bulup sağ tıklayınız.
- Ortaya çıkan içerik menüsünden Kaldır’ı bulup tıklayınız. İşleminiz tamamlanmış bulunmaktadır.