Okuma süresi: 4 dakika
İnsanlık yavaş yavaş dijital çağa geçiyor; insanlar pandemi nedeniyle sanal alanda daha fazla vakit geçirmeye başladılar. Metaverse, kimsenin görmezden gelmemesi gereken bir gelecek olarak önümüzde duruyor.
Metaverse fikri, son zamanlarda Facebook ve Microsoft gibi büyük isimlerin girişimlerini internetin bu yeni çağına duyurmasıyla birlikte ana akım ivme kazandı. Nisan 2021’de Epic Games , Metaverse’e 1 milyar dolarlık büyük bir yatırım yaptığını duyurdu. Pokemon Go’nun geliştiricileri Niantic, Metaverse benzeri deneyimler geliştirmek için 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı.
Kripto, blok zinciri ve Sanal Gerçeklik gibi teknolojilerdeki gelişmeler sayesinde, merkezi olmayan bir Metaverse nihayet mümkün. Dünya, birçok örnekle Metaverse teknolojisini takip ediyor.
Metaverse Nedir?
Terim son birkaç yıldır ortalıkta dolaşırken, “metaverse” kelimesi aslında yazar Neal Stephenson tarafından 1992 bilimkurgu romanı Snow Crash’de icat edildi. Stephenson kitabında meta evrenden gerçek dünyaya paralel olarak var olan her şeyi kapsayan bir dijital dünya olarak bahsetti. Ancak 2022’de uzmanlar, metaverse IRL’nin benzer bir şeye evrilebileceğinden hala emin değiller.
Basitçe söylemek gerekirse, meta veri deposu, fiziksel yaşamımıza paralel olarak çalışan bir sürü dijital şeydir. Bu kulağa internet gibi gelebilir ve bunun nedeni metaverse’nin biraz internete benzemesidir.
Metaverse, temelde kullanıcıların buluşabileceği, oyun oynayabileceği, sohbet edebileceği ve bir şeyler satın alabileceği bir sanal dünyalar topluluğudur. Mark Zuckerberg kısa süre önce şirketinin adını Facebook’tan Meta‘ya değiştirdiğinde bu terimi ünlü yaptı. Aynı zamanda, her an sanal bir video görüşmesine atılabileceğiniz meta veri deposu için yeni bir vizyon gösterdi.
Metaverse’nin Potansiyel Boyutu
Metaverse şu anda internetteki en popüler konulardan biri ve bunun nedeni Metaverse’in yeni bir internet çağını getirmesidir. İnternet, insanların dijital dünya ile etkileşime girmesine izin verir, ancak Metaverse, insanların girebileceği bütün bir sanal dünya yaratır.
Metaverse muhtemelen bir gün ekonomik aktivite için en kritik faktör olacak. Bu, en önde gelen teknoloji devlerinin şimdiden ona akın etmeye başlamasıyla açıkça görülüyor. Facebook, Microsoft ve diğerleri gibi teknoloji devleri Metaverse’in zemin katına girmeye çalışıyor. Metaverse’in potansiyeli yoğun, Morgan Stanley’deki bazı analistler 8 trilyon dolara kadar çıkabileceğine inanırken, muhafazakar tahminler 2030 yılına kadar yaklaşık 678 milyar dolarlık bir endüstri olduğunu ortaya koyuyor.
Metaverse Endüstrisi
Her sektör varlığını sürdürmek ve büyümek için değer yaratmak zorundadır. Bir endüstri ne kadar ağırlık geliştirirse, o kadar büyüyebilir ve ne kadar hızlı değer üretebilirse, büyümesi o kadar hızlı olacaktır. Muhafazakar tahminler bile Metaverse’i en büyük ve en hızlı büyüyen endüstrilerden biri olarak gösteriyor.
Metaverse muazzam bir potansiyele sahiptir çünkü o sadece bir endüstri değildir. İnternet gibi, Metaverse de üzerinde çalışan çok sayıda devasa endüstriye sahip olacaktır. Metaverse’in temel önerisi, tüketiciler için değer yaratmak için bu endüstriler için değer yaratmaktır. Metaverse söz konusu olduğunda, üzerindeki işletmelerin daha fazla değer yaratmasını sağlayarak kendini sürdürür ve büyütür.
Metaverse’in benzersiz doğası onu bir endüstriden daha fazlası yapar ve tüm internet tabanlı şirketlerin geleceği için en önemli ekonomik faktördür. Facebook ve Microsoft gibi bu internet teknolojisi devleri, mevcut işletmelerinin Metaverse’den elde edebileceği tüm potansiyel büyümeyi kaçırmak istemedikleri için Metaverse’e akın ediyor.
Bir Endüstri Olarak Metaverse Arazi
Metaverse’deki sanal alanlara olan talep hızla artıyor. Metaverse büyümesine ilişkin olumlu görünüm ile şirketler, sanal arazi mülklerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. Bu sanal dünyada arazi satın almak tamamen yeni bir emlak çılgınlığı haline geliyor. Yatırımcılar benzeri görülmemiş sanal emlak piyasasına milyonlarca dolar akıtırken, dijital emlak ticareti ivme kazanıyor. Bu 3B ortamda, Metaverse’deki ekonomik patlamaya hazırlanmak için beton santralleri ve alışveriş merkezleri gibi arazi ticareti yapılıyor. Gerçek hayattaki elektronik olayların dönüştürülmesi ve birleştirilmesi önemli ölçüde artarak dijital yerli ulusların gelişmesine yol açtı.
Sanal arazi, fiziksel araziye benzer çekici bir yatırımdır. İnsanlar Metaverse’de gayrimenkul satın almak için milyonlarca dolar harcıyor ve uzmanlar bunu trilyonlarca dolarlık bir yatırım fırsatı olarak ilan etti. Metaverse’de satılan en pahalı arasa bir Kanadalı şirket tarafından 2,4 milyon dolara satın alındı. Satın aldıkları arazi, her biri 6.090 metrekare olan 52.5 metrekarelik 116 parselden oluşmaktadır.
Ödemeler, Ethereum ve diğer dijital para birimleri gibi sanal para birimleri şeklinde yapılır. Daha önce bir hesabınız yoksa Binance hesap oluşturma rehberimizden hızlıca hesap oluşturabilir ve arsa satın almak için kripto para alabilirsiniz.
Metaverse Arazi Nasıl Değerleniyor?
Metaverse arazi değerini veren üç ana faktör şunlardır: insanların üzerlerinde sanal etkinliklere ev sahipliği yapabilmesi, proje geliştiricilerinin DApp’leri için sanal bir konuma sahip olmak için Metaverse arazisi kullanabilmeleri ve markalarının reklamını yapmak isteyen şirketler, arazide yapacakları alanlar kiralamaktır.
Sanal Etkinlikler: Metaverse arazisi, gelir getirebilecek sanal etkinliklere ev sahipliği yapmak için gerekli bir sermayedir. Organizatörler, binlerce hayranı çekmek için partilere, konserlere ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapmak için bu Ülkeyi kullanabilir. Metaverse arazisi, sanal etkinlik organizatörleri için gelir getiren bir varlık olarak kullanılabilir. Sanal etkinlikler, daha düşük etkinlik maliyetleri ve çok daha yüksek yatırım getirisi potansiyeli ile işleri çok daha kolay hale getirir.
Proje Geliştiricileri: Proje geliştiricileri, kullanıcı tabanlarını desteklemek ve Metaverse arazileri kullanarak projeleri için kilitlenen toplam değerin yanı sıra daha fazla likidite elde etmek için Metaverse arazilerini kullanabilir. Örneğin, Oyun geliştiricileri, üzerinde oyun geliştirmek için bu arazileri kiralayabilir veya satın alabilir. Bu oyunlardan bazıları geliştiriciler için oldukça kazançlı olabilir.
Reklam Markaları: Metaverse, girişimciler için mükemmel bir üreme alanıdır. Lüks markalar, Metaverse’i kullanan 100 milyonlarca kişiye kendi markalarının reklamını yapmak için koleksiyon ve takas edilemeyen jetonlar (NFT’ler) içinde doğal bir uyum olarak ortaya çıkıyor. Markalar, moda şovları veya sanal sergiler aracılığıyla markalarının reklamını yapmak için sanal Lands satın alıyor.
Örneğin Nike, Nikeland’i kurduğu Roblox’ta kalıcı bir fikstür haline geldi. Bu sanal showroom, kullanıcıların metaverse’de kolayca satın alıp giyebilecekleri sanal Nike NFT ayakkabı, giysi ve aksesuar raflarıyla doludur. Gucci, Tommy Hilfiger, Samsung, Wendy’s ve McDonald’s gibi bir dizi başka marka da sanal dünyalarda NFT’ler sunuyor. Tam kapsamlı reklamlardan daha incelikli ürün yerleşimlerine kadar şirketler, Metaverse’de büyük bir tüketici tabanı olacağının farkındalar ve onlara hitap etmek istiyorlar.