Okuma süresi: 4 dakika
Sosyam medyada içerik üretenlerin yıllardır merak ettiği, araştırdığı ve çözüm aradığı konuların başında vergiler gelmektedir. Normalde gelir vergisi uygulaması açısından sosyal medya gelirlerinin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu da ticari kazanç sahibi olarak mükellefiyet kaydı, defter tutma, beyanname verme gibi birçok vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesini gerektiriyor. Tüm bu karmaşayı ortadan kaldırmak adına sosyal medya içerik üreticisi vergi istisnası kanunu 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girdi.
Sosyal Medya İçerik Üreticisi Vergi İstisnası
Sosyal Medya İçerik Üreticisi Vergi İstisnası, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen mükerrer 20/B maddesi ile hayata geçirilmiştir. Bu istisna, sosyal medya içerik üreticilerinin ve mobil uygulama geliştiricilerinin belirli gelir limitleri dahilinde gelir vergisinden muaf tutulmasını sağlamaktadır.
Sosyal medya kazançları için artık şirket açmanız gerekmiyor.
Ocak 2024 tarihinde yapılan yeni bir düzenleme ile sosyal medya vergi istisnasının kapsamı genişletildi. Buna göre; “193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 20/B meddesine göre, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerinin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleti kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.” şeklinde yeni düzenleme yapılmıştır.
Sosyal Medya İçerik Üreticisi Vergi İstisnası Başvurusu Nasıl Yapılır?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunundan yararlanarak Adsense gibi kazançlarınızın vergiden muaf tutulması için başvuru yapmanız gerekiyor.
Başvuru için vergi dairesine gitmenize gerek yok!
Sosyal medya gelirlerinin vegilendirilmesi adına 193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi’nin alınabilmesi için https://dijital.gib.gov.tr adresinden online olarak başvuru yapabilirsiniz.
Dijital Vergi Dairesi istisna belgesi başvuru adımları:
1. https://dijital.gib.gov.tr e-devlet bilgilerinizle giriş yapın.
2. Sol üst köşedeki arama barına “Sosyal İçerik Üreticiliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi” yazın ve aratın.
3. Açılan ekranda üst kısımda istenilen gmail ve adres bilgilerinizi tamamlayın.

4. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 20/B maddesi kapsamındaki faaliyetinizi/faaliyetlerinizi aşağıdan seçerek ilerleyiniz. Oluşturduğunuz ve gelir elde ettiğiniz içeriğe uygun seçenekleri yada seçeneği işaretleyin.
- Sosyal İçerik Üreticiliği
- Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliği
- İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmet Geliştiriciliği
5. En altta bulunan dilekçede yer alacak belgeler kısmına başvuru dilekçenizi, varsa görselleri ve içerik örneklerini ekleyin. Dilekçeyi world formatında yazabilirsiniz.
Sosyal medya içerik üreticisi vergi istisnası dilekçe örneği;
Web portalı üzerinden ürün inceleme ve tanıtım faaliyetlerinden gelir elde etmekteyim. 193 sayılı gelir vergisi kanunun mükerrer 20/B maddesi kapsamında gelir vergisi istisna belgesi almak istiyorum. Yaptığım ürün inceleme ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin örnekleri dilekçeye ekledim. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
6. Dilekçe ve dosyalar eklendikten sonra ileri seçeneğini tıklayın. Girmiş olduğunuz bilgileri teyit ekranı gelecektir. Bilgilerinizi kontrol edin. Onayla butonuna bastığınızda sms doğrulama kodu gelecek kodu girerek başvuruyu tamamlıyorsunuz.
Sonuç ortalama 1 -2 iş gününde gelmektedir. Sms yada email yordamı ile sonuç size bildirilmektedir.
SMS geldikten sonra https://dijital.gib.gov.tr adresine giriş yaparak soldak menüden e-Tebligat sekemesine tıklayın. Bu menüden istisna belgesin pdf formatında indirebilirsiniz. Vergi dairesi sizin adınıza otomatik mükellefiyet açmış oluyor. Sırdaki işlem bu belge ile yeni bir banka hesabı açmanız gerekiyor.
Sosyal İçerik Üreticisi Muafiyet Banka Hesabı Açma
Sosyal içerik üreticilerine özel bankalarda özel hesaplar açılmaktadır. Bu hesapların açılabilmesi için istisna belgesini almış olmanız gerekiyor. Hesapların bankalara göre ismi değişebiliyor. Hesabın normal vadesiz hesaplara göre farkı yatan paradan otomatik olarak %15 stopaj kesip verginin otomatik ödenmesidir.
Sosyal içerik üreticisi muafiyet hesabınıza aktarılan tüm tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı otomatik olarak banka tarafından uygulanarak vergi ödemeniz gerçekleştirilecektir.
Bankaya istisna belgeniz ile gidip dijital içerik hesabınızı oluşturduktan sonra banka hesap bilgilerini Dijital Vergi Dairesine bildirmeniz gerekiyor.
Sosyal medya içerik üreticisi banka bilgilerini bildirme:
- https://dijital.gib.gov.tr e-devlet bilgilerinizle giriş yapın.
- Sol üst köşedeki arama barına “Sosyal İçerik Üreticiliği Banka Bilgileri Bildirim Dilekçesi” yazın ve aratın.
- Daha sonra açılan ekrana açtığınız hesabın bilgilerini girin.
- Banka bilgileri bildirimi tamamlayın.

Sosyal Medya İçerik Üreticisi Vergi İstisnası Sıkça Sorulan Sorular
Adsense geliri nasıl vergilendirilir?
Sosyal İçerik Üreticiliği İstisna Belgesi alarak Adsense gelirinizi kolayca vergilendirebilirsiniz.
Youtube gelir vergisi ne kadar?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde belirtilen tutarı aşmayanlar (2025 için 4.300.000 TL) 2024 yılından itibaren herhangi bir beyanname vermesine gerek kalmaksızın bankalar tarafından %15 stopaj uygulanmak suretiyle gelir vergilerini ödemiş olacaklar.
Sosyal medya gelir vergisi ne kadar?
Gelir istisnası alan içerik üreticileri için 4.300.000TL’aşmayan gelirlerine istinaden %15 stopaj uygulanmaktadır.
Sosyal medya geliri için şirket açılması gerekiyor mu?
Yeni düzenlemeler sayesinde gelir istisnası belgesi alarak şirket açılışı yapmadan verginizi ödeyebilirsiniz. Gelirinizin 4.300.000Tl’yi aşması durumunda şirket açma yükümlülüğü doğmaktadır.