Okuma süresi: 2 dakika
Herkes kendine ait olan bilgisayarlarda dosya ve klasör şifreleme işlemi yapmak isteyebilir. Windows 10 üzerinde bu işlemi yapmak için EFS (Şifrelenmiş Dosya Hizmeti) adı verilen şifreleme aracı kullanılabilmektedir. Basit şifreleme aracı olan bu uygulama ile birkaç tıklama ile klasörlerinizi şifreleyebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi şudur. Şifrelenmiş dosyalar sadece, şifrelenen hesapta erişilebilir olmaktadır. Diğer hesaplar ile bu klasörlere erişmek mümkün değildir. Bu nedenle şifreyi unutmak, klasöre erişimi sonsuza kadar engelleyebilir.
Şifreleme Nedir? Ne İşe Yarar?
Veri veya diğer tüm klasörler ile birlikte dosyaları şifreleme yetkisi olmayan kişilerin erişimine karşı sizlerin güvenliğini korumaktadır. Şifreleme ile birlikte verileriniz çalınsa bile, yetkisiz kişilerin girmesini engelleyecektir. Her ne kadar şifre kırma programları var olsa da karmaşık şifrelerin çözülmesi hala uzun zaman almaktadır.
Şifreleme kısaca, bir dosya ya da klasörü yetkisiz erişime kapatmadır. Bu şekilde yetkisiz erişimlerin önüne geçmek için klasör ya da dosyaları gizli koda çevirme işlemidir.
Windows 10 Şifreleme Nasıl Yapılır?
Windows 10 dosya şifreleme işlemi ile bir dosyaya şifre konulmak istendiğinde bu işlemi yapmak oldukça kolaydır. Öncelikle şifrelenecek dosyanın üzerinde sağ tıklayıp Özellikler butonuna tıklayın.
Açılan sayfada Genel sekmesine tıklayın. Burada Gelişmiş butonuna tıklayın ve gelişmiş öznitelikle sayfasını açın.
Açılan sayfada, Verileri güvenli hale getirmek için içerikleri şifreleme, onay kutusuna tıklayın ve değişikliklerin uygulanması için Tamam butonuna tıklayın. Sonrasında klasör özelliklerini kapatmak ve şifreleme işlemlerinin başlaması için dosya özelliklerinde Tamam butonuna tıklayın.
Buradan sonra şifreleme anahtarının yedeklenmesi gerekmektedir. Şifrelenmiş dosyalarınız ve verilerin yedeklenmesi için şifreleme anahtarına sahip olması gerekmektedir. Sonrasında şifreleme anahtarı ile birlikte, kaybolan verilerinizin kurtarılmasını sağlayabilirsiniz.
Çıkan ekranda Tamam butonuna tıklarsanız, sistem şifreleme anahtarınızın yedeklenmesini sağlayacaktır. Görev çubuğunun sağ tarafında yedek şifreleme alanı aktif olacaktır. Bu alana tıklayarak yedeklemenin başlamasını sağlayabilirsiniz.
Şifre Anahtarı Yedekleme
Windows 10 klasör şifreleme işlemlerinin en önemli aşamalarında biri olan şifre anahtarı yedekleme işleminin devamında Şimdi yedekle (önerilen) seçeneğine tıklamalısınız. Sonrasında veri koruma ve yedekleme için sertifika vermem sihirbazı sayfasına giriş yapacaksınız.
Açılan sihirbaz sayfasında, Windows 10 şifreleme klasörü için Next butonuna tıklayın. Otomatik olarak gelen seçeneklere dokunmadan tekrar Next butonuna tıklayın.
Dışa aktarılan sertifikanın güvende tutulması için şifre yazarak yeniden Next butonuna tıklayın. Bu işlemden sonra EFS anahtarının güvenli bir yere kaydedilmesi için bir konu m seçerek Next butonuna tıklayın.
Tüm bu işlemlerden sonra, görevin tamamlanması ve EFS Sertifikasının yedeklemelerini görmek için Son butonuna tıklayın. Tüm bu işlemlerden sonra dosyanızda şifreleme işlemi bitmiş olacaktır. Tüm bunların yanında Windows 10 Home sürümünde dosya şifreleme özelliğinin bulunmadığını belirtmek gerekir. Anlatılan yollar diğer sürümler için geçerlidir.